Övervakning av nätverk & telefoni

Med övervakning kan ni vara säkra på att vara de första som vet om störningar.

Vi erbjuder övervakning som tjänst eller som produkt och kan mäta och övervaka flera olika aspekter av ert nätverk. Vi tillhandahåller övervakning av:

  • Kvaliteten på nätverksförbindelser, paketförluster, svarstider och variationer i svarstider.
  • Övervakning av era tjänster såsom http, https, smtp, sip m.fl.
  • Mäta kvalitet på iptelefoni och genomföra felsökningar och analyser med Voipmonitor.
Kontakta oss

Övervakning av nätverkskvalitet

Skärmdumpar från Smokeping och Cacti.

Smokeping fungerar genom att anropa de tjänster ni vill övervaka. Det finns plugins för en mängd tjänster som DNS, SIP, ping, m.fl.

Smokeping skickar en svärm av anrop och mäter skillnader i svarstid, vilket markeras med “rök”. Om svarstiderna plötsligt börjar variera kan detta vara en anledning till att felsöka orsaken. Smokeping mäter även paketförluster och markerar dessa med färgade band i diagrammet.

Vi sätter upp Cacti för att övervaka med SNMP mot servrar, switchar och annan utrustning. Data som Cacti registrerar inkluderar trafikstatistik för nätverkskort, processorbelastning, temperaturer osv. Det är också lätt att utöka vilka uppgifter som samlas in och anpassa det utifrån era behov.

Vi kan sätta upp detta åt er på er server eller leverera färdigkonfigurerad hårdvara. Vi erbjuder även övervakning av nätverkskvalitet som en tjänst.

Övervakning av tjänster

Skärmdumpar från Nagios som övervakar tjänster och larmar vid problem.

Med Nagiosövervakas tillgängligheten på tjänster. Nagios larmar till tekniker så att felet kan avhjälpas. Det finns plugin för att övervaka allt från att webbsidor svarar till DNS, SIP, SMTP, mm. Det är inte heller svårt att utöka övervakningen med egna plugins.

Precis som med övervakning av nätverkskvalitet kan vi leverera detta som en tjänst eller sätta upp på en server som ni har hos er. Vill ni bara ha hjälp med att sätta upp övervakningen går det bra, annars hjälper vi gärna till och sköter drift också.

Övervakning av era tjänster ingår i alla våra produkter för hosting och colocation. På detta sätt kan både ni och vi sova lite tryggare.

Övervakning av iptelefoni med Voipmonitor

Voipmonitor övervakar och analyserar iptelefoni.

En bra övervakning är viktig för att säkerställa god samtalskvalitet samt att kunna analysera och felsöka orsaker till driftstörningar.

Iptelefoni ställer stora krav på nätverket och är ofta en av de första tjänsterna som märkbart försämras av fördröjningar och flaskhalsar. Med verktygen kan ni “backa klockan” och analysera samtalskvalitet och störningar innan era kunder reagerar.

Vi installerar och ger support på Voipmonitor som spelar in och analyserar iptelefoni. Ur Voipmonitor kan ni sedan få rapporter över kvalitet, se signalering för specifika samtal samt utföra felsökningar.

Vi levererar en komplett lösning som är färdig att ta i bruk. Vi kan även ta hand om löpande underhåll och support. Alla programvaror har kraftfulla webbgränssnitt som er supportpersonal kan använda sig av.

Konsultation & support

Behöver ni hjälp med felsökning av nätverk eller nätverkstjänster? Vi finns i Göteborgsområdet och kan komma ut till platsen för att genomföra en felsökning.

Vi hjälper även till med att planera, bygga och sköta drift av nätverk så att ni förebygger problem. Vi bygger även Linux-baserade routrar och brandväggar för kundspecifika behov. Detta innebär hög driftstabilitet och säkerhet. Kontakta oss gärna för mer information.